De wijk Fascinatio in Capelle aan Den IJssel

In Capelle aan den IJssel, op de grens met Rotterdam, ligt de bijzondere woonwijk Fascinatio. De wijk zal in 2009 klaar zijn en is nu al een oase van rust, met veel groen, water en een prachtige architectuur. Zelfs als u er niet woont, heeft u het gevoel dat u in Fascinatio thuiskomt.

Als u door Fascinatio wandelt, merkt u het meteen. De sfeer in de wijk is geborgen en lijkt op die van een dorp. Dat komt door de kleinschalige omgeving, het vele groen en de woonerfstructuur. Belangrijke constanten zijn de nostalgische straatlantaarns en de donker gebakken straatklinkers, die een hoogwaardige uitstraling hebben. Verder zijn er hoven, lanen en paden, waaronder het ‘Ontmoetingspad’, veel variatie in het groen en natuurlijk is er de singel rondom Fascinatio, met een mooie uitloper naar het hart van de wijk. Ook de (uiteindelijk) acht bruggen die de wijk toegankelijk maken, krijgen steeds een eigen ontwerp. Elke brug zal geïnspireerd zijn op de sprookjesachtige wereld uit het boek ‘Fascinatio, de wonderwind’.

Overal in Fascinatio ziet de wijk er anders uit. De afwisseling is te danken aan de woningen, met steeds andere gevels en daken. Met architectuurkenmerken en materiaalkeuze van de jaren dertig, ogen ze nostalgisch en warm. Tegelijkertijd zijn de woningen èn de ruimte rondom de woningen heel royaal. Het actuele woningaanbod in Fascinatio is zeer divers. Het aanbod varieert van royale rijwoningen, bijzondere hoekwoningen en riante waterwoningen tot twee-onder-één kapwoningen en vrijstaande woningen. De prijzen van de woningen in Fascinatio variëren van € 190.000,- tot € 650.000,-.

Voor kinderen van alle leeftijden krijgt èn heeft Fascinatio verharde speelveldjes. Deze veldjes zijn en worden ingericht in overleg met de bewoners. Op die manier wil de gemeente ervoor zorgen dat elk speelveldje voldoet aan den wensen van de kinderen uit de buurt. Een extra speelveld wordt bij het schoolplein gerealiseerd nabij het multifunctioneel centrum, dat ook na schooltijd open zal zijn.
Het multifunctioneel centrum wordt naar verwachting in de loop van 2009 gerealiseerd, in het hart van de wijk. Daar komen tevens de drie basisscholen, die nu nog in een tijdelijk gebouw aan de Fascinatio Boulevard zijn gevestigd, een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang en een buurtsupermarkt.

Even buiten Fascinatio zijn de voorzieningen grootschalig en talrijk. De stadscentra van Capelle aan den IJssel en Rotterdam, met al hun winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden zijn dichtbij, alsmede het openbaar vervoer (metro) en uitvalswegen (A20 en A16). Groene polders, de fraaie Hollandsche IJssel, het Kralingse bos en de Nieuwe Maas bevinden zich op fietsafstand.