De wijk Middelwatering in Capelle aan Den IJssel

De wijk Middelwatering kent net zoals de meeste wijken in Capelle een scala aan woonbuurten met uiteenlopende karakters. Naast grootschalige wooncomplexen zijn er buurten met eengezinswoningen. De wijk heeft veel groen en historische elementen, zoals het Slotpark en de Dorpsstraat dragen bij aan de variëteit aan woonmilieus in de wijk. Het stadscentrum van Capelle als mede veel van de stedelijke voorzieningen zijn in de wijk gevestigd.

De wijk Middelwatering wordt begrensd door de Hollandse IJssel, de Abram van Rijckevorselweg, de Algeraweg en de Couwenhoekseweg. De stedenbouwkundige structuur is vooral in de jaren zestig en zeventig bepaald met in het algemeen een helder rechthoekige structuur. In het gebied zijn de sporen van historisch Capelle nog duidelijk aanwezig, zoals langs de dijk, in de Dorpsstraat en in de omgeving van de Slotlaan.

In Middelwatering zijn twee winkelcentra aanwezig. Het Centrum, inclusief de Koperwiek en het Slotplein. Op het Slotplein zijn 27 bedrijven gevestigd waarvan 15 winkels verdeeld over de food- en non-foodsector. Voor het stadscentrum worden mogelijkheden tot uitbreiding onderzocht.
De weekmarkt op het Stadsplein is een belangrijke voorziening en aanvulling op het aanbod van het centrum.

In Middelwatering is 57% van de woningen een huurwoning. Merelbuurt Oost en West en de Plaatsenbuurt zijn buurten met uitsluitend koopwoningen, voornamelijk eengezinswoningen. De Rondelenbuurt bestaat uitsluitend uit huurwoningen. In de Kievitbuurt en de Hoven/Wiekslagbuurt is ruim 90% van de woningen een huurwoning. Van de woningen in Middelwatering is 31,6% een eengezinswoning, de overige woningen zijn gestapeld. De buurten Rondelen en Hoven/Wiekslag bestaan voornamelijk uit gestapelde woningen in eigendom van Stichting Woningpartners.

Middelwatering is goed voorzien op het gebied van cultuur en recreatie. Stedelijke voorzieningen zoals het Isalatheater, het zwembad en de bibliotheek zijn in deze wijk gevestigd. Daarnaast is er een tennispark, een sportpark en 14 gymzalen. De muziekschool is eveneens in Middelwatering gevestigd. Het Schollebos en het Hitland zijn vanuit deze wijk goed bereikbaar. Met de metro zijn recreatieve voorzieningen in Rotterdam goed bereikbaar.